Erkeklerin Korkulu Rüyası Prostat Kanseri

Erkekler üreme organları söz konusu olduğunda biraz daha ciddiyete çekiliyor gibi olsada prostat konusu ve özellikle prostat kanseri tüm erkeklerin korkulu rüyası haline gelmiş bir durum. Çevremde rastladığım bu durum hakkında az biraz bilgi sahibi oldum ve kendimce bir şeyler karalamak istedim. Fakat bu yazının içeriğini oluştururken faydalandığım yazı olan Prostat Kanseri Nedir yazısını herkesin dikkatlice okumasını tavsiye ederek başlamak istiyorum.

Prostat kanseri erkekler için oldukça önemli bir konu ve birçok etken bu hastalığın riskini ve seyrini etkileyebilmekte. Bunlar nelerdir anlatmadan önce prostat kanseri nedir kısaca ona değinmekte fayda var. Prostat kanseri, erkek üreme organında yer alan prostat bezinde gerçekleşen bir kanser türüdür. Yavaş ilerleyen bir kanser türü olmasına rağmen bazı vakalarda agresif büyümelerde görülmüştür. Henüz prostat kanseri kesin olarak neden kaynaklanıyor bilinmemekle birlikte bazı risk faktörleri prostat kanseri için ayırıcı özellikler taşımaktadır. Bunlar;

  • Yaş; Özellikle 50 yaş üstü erkeklerde görülür, yaş arttıkça risk artar
  • Aile Geçmişi; Eğer ailede prostat kanseri vakaları var ise risk daha yüksektir
  • Genetik; Bazı genetik özellikler prostat kanserine yakalanmayı kolaylaştırabiliyor
  • Irk ve Etnik Köken; Afrikalı erkeklerde prostat kanseri görülmesi daha sık
  • Beslenme ve Yaşam Tarzı; Haraketsiz bir hayat, yüksek yağlı beslenme riski faktörünü arttırmakta…

Yukarıda sayılan faktörler prostat kanseri için ön şart kabul edilebilir fakat emin olmak için belirtilere göz atmamız gerekir. Belirtiler söz konusu olduğunda prostat kanseri erken dönemlerde genellikle belirti vermez. İlerleme oldukça idrar yapmada zorlanma, idrar yaparken ağrı, idrar yapma sıklığı, gece idrara sık kalkma, kanlı idrar yada menili, ereksiyon problemleri gibi belirtiler prostat kanseri için alarm zillerini çaldırtabilir.

Belirtiler görüldükten sonra doktora başvurulmasıyla tam tanı ve teşhisin konulabilmesi için PSA testi ve fiziksel muayene yapılır. Duruma göre başka testler de yapılabilmektedir. Gerekli görülmesi halinde biyopsi ile teşhis kesinlik kazandırılır. Bundan sonrasında ise tedavi için cerrahi yöntemler, radyoterapi, hormon tedavisi gibi çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Prostat kanseri için robotik prostat ameliyatı gibi durumlar söz konusu fakat iş bu durumlara gelmeden önce prostat kanserinden korunmak için bazı önlemleri almakta fayda var. Bu önlemler;

  • Sağlık ve Doğal Beslenme; Sebze ve meyve ağırlıklı, düşük yağlı bir diyet tercih edin.
  • Fiziksel Aktivite; Düzenli egzersiz yapmak riski azaltabilir.
  • Düzenli Sağlık Kontrolleri; Özellikle risk faktörleri taşıyorsanız, düzenli sağlık kontrolü önemlidir.
  • Sigara ve Alkol Tüketiminden Kaçınma; Sigara ve aşırı alkol tüketimi, kanser riskini artırabilir.

Sonuç olarak prostat kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir kanser türüdür. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve düzenli sağlık kontrolleri yapmak, bu hastalığın önlenmesinde önemli rol oynar. Eğer risk altındaysanız veya belirtileri yaşıyorsanız, bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir. Son bir not daha eklemek istersek, sağlığımız için bulunduğumuz yaş değil gelecekteki durumları da düşünerek hareket etmeli, korunma önerilerinde yazılanları derhal uygulamaya koymaya çalışmalıyız. Herkese sağlıklı günler dileğiyle…

Yorum yapın