Erdoğan – Trump Görüşmesi Gerçekleşti İşte Toplantıdan Notlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Amerikan Başkanı Donald Trump ve heyetlerinin 13 Kasım’da bir araya geldikleri toplantı 1 saat 15 dakika sürdü. Toplantı sonrasında, Cumhuriyetçi Senatörlerin de olduğu ufak bir ön basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalar da bulundu.

Herkesin merak ettiği sorular vardı, acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakaret içeren mektubu Trump’a geri iade etti mi? F35 uçaklarının akıbeti ne olacak. Suriye’deki tarafsız bölge de son durum ne olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kobani’den, Türkiye’ye göçen kürtlerin sayısı 300 bin ve hepsinin geçimini biz karşıladık. Sizin kürt dediğiniz kişiler terör örgütü PYD-YPG güçleridir ve PKK’nın yan koludur. Ferhat Abdi Şahin (Mazlum Kobani), Öcalan’ın manevi evladı. 20 millik bölgeyi Türkiye kontrol etmeli. Biz tüm planları yaptık, herşey hazır, 1 milyon mülteciyi buraya yerleştirebiliriz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Heyetinde ki MHP Milletvekili
Cumhurbaşkanı Erdoğan Heyetinde ki MHP Milletvekili

Toplamda 4 milyon Suriyeli mülteci var, toplamda 40 milyar dolar harcadık, Avrupa’dan sadece 3 milyar Euro gelmiştir oda bizim kasamıza değil, sivil toplum örgütlerine.

Amerikan Senatosu’nun önde gelen Cumhuriyetçi liderleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından pek memnun kalmadıkları yüzlerinden okunuyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Heyeti
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Heyeti

Toplantıdan ilginç notlar:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetinde bir ilk olarak MHP Milletvekili’de yer aldı.

Toplantıda yer alan Amerikalı Senatörler: Ted Cruz, Tim Scott, Lindsey Graham

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ve Cumhuriyetçi Senatörler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ve Cumhuriyetçi Senatörler

ABD Başkanı Trump:

  • S-400 ve F-35 konusunu görüşeceğiz.
  • Erdoğan’ın burada olması bizim için büyük bir mutluluk.
  • Suriye’deki birliklerimizin çoğunu eve getireceğiz.

Türk heyetinde yer alanlar; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Berat Albayrak, Ruhsar Pekcan, Hakan Fidan, Fahrettin Altun, Mevlüt Çavuşoğlu, İbrahim Kalın…

Erdoğan Trump Basın Toplantısı
Erdoğan Trump Basın Toplantısı

Basın Toplantısından Notlar:

Trump:

Cumhurbaşkanı’nın hayranıyım, Türk Ordusu çok güçlü bir ordudur, Nato içerisinde ki maddi desteklerini de sıkı sıkı takip ediyoruz, Deaş’a karşı mücadelede oldukça büyük rol oynamıştır. El Bağdadi’nin yakalanmasında büyük rol oynamıştır. ABD’nin Türkiye ile olan ilişkilerine baktığımızda, bir çok askeri iş birliğinde yer almakta F35 gibi ve S400 füzelerini alması bize sıkıntı yarattı.

İki ülke arasındaki ticaret hacmini şuan ki halinin 4 katına yani 100 milyar dolar seviyesine çıkarmak istiyoruz. Bugün kü konuşmalarımız arasında, Çin ile olan anlaşmamız var, Türkiye’nin piyasalarının açılmasını bekliyoruz, Türkiye ile ABD arasında ki müttefiklik sadece Ortadoğu da değil, barış ve istikrar sağlayacaktır. Sizlerle iş birliği yaptığım için çok mutluyum. Uluslarımız arasında dostluk devam edecektir, gelecekte bunu daha iyi bir dostluk olsun istiyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan

Sayın Başkan, kıymetli basın mensupları, sizleri en kalbi duygularım adına selamlıyorum, Başkan Trump ve Eşlerine misafirlikleri için teşekkür ediyorum. Türk Amerikan ilişkilerinin samimi ve iş birliğinin geliştirilmesi ve köklü müttefiklik için yeni bir sayfa açmakta kararlıyız. Terör örgütlerine karşı ortak mücadelenin devam etmesine değindik, bağdadi nin öldürülmesinden sonra, ülkemizde 2200 deaşlı elimizde tutuklu bulunmakta. Barış pınarı harekatı ile yeni ve önemli bir adım başlatmıştır. 17 ekim mutabakatımız da yeni gelişmeler elde ettik YPG PYD bu durumu baltalamak istiyor, son 24 saatte 19 taciz gerçekleştirildi, buna rağmen Suriye de ki sorunu kalıcı bir çözüm bulmak için kararlıyız. Terör örgütüne sempati besleyenlerin, ilişkimizi bozmaya çalıştıklarını görüyoruz, hatta tarihi meseleleri kurcalayarak ikili ilişkileri bozmaya çalışıyorlar. 104 yıl önce savaş şartlarında yaşanmış bir meselede karar vericiler, siyasiler değil tarihçiler olmalıdır. Bizim alnımız ak başımız dik, Ermeni tarafına ortak tarih komisyonu kurulması teklifimiz halen daha açıktır. Arşivlerimizi gezip görebilir, araştırmalarını yapabilirler.

Türkiye ve Abd, Deaş’ı tamamen bitirmek için birlikte çalışabilir, bu amaç için Amerika’nın en büyük ortağı Türkiye’dir. Bugün’e kadar 7680 yabancı deaşlı terörist yakaladık. Yabancı terörist savaşçıların, kaynak ülkelerine geri dönmesi konusunda kararlıyız. Suriye ile 911 km uzunluğunda sınırı bulunuyor, 9 yıl önce çatışmalar başladığında en çok etkilenen biz olduk, 3,6 milyonu arap 350 bini kürt olmak üzere 4 milyon suriyeli bizde. Avrupa söz verdiği halde sadece 3 milyar avro desteği stk lara bağışladı.

2015 G20 güvenli bölge çalışması zamanında devreye girmediği için binlerce masum öldü.

Fetö, başarısız bir terör örgütüdür. Parlementomuzu havadan bombalamış ve görüşmelerimizde Fetö’nün burada ki mevcudiyetinin sona erdirilmesini bildirdik.

Ticari konular ile siyasi konuların karıştırılmaması gerektiğini bildirdik.

Özet:

S400 ve F35 programı konusunda karşılaşılan sorunlar ancak diyalogla çözülebilir, Patriot’lar ile istenilen şartlarda teklif verilmesi halinde alabiliriz.

Suriye’nin geleceği ve güvenli bölgenin son durumu konuşuldu.

Fetö’nün Amerika’da ki varlığı sonlandırılması konuşuldu.

Ermeni soykırım yalanı konusu görüşüldü.

Trump Tekrar Konuşması:

Sorulara Cevaplar:

Bugün devam eden soruşturma ile düşüncenizi soruyoruz.

Cadı avından mı bahsediyorsunuz, bu duruşmanın 1 dakikasını bile izlemedim, bu bir skandal, bu duruma, bunu yapmaması gereken insanlar sebepler oldu, bu kişiyi bulacağım. Ukrayna lideri ile çok farklı konuştum ama soruşturmanın başında ki kişiler metni okusalar, neler olup bittiğini anlayabilirler.

Suriyelilerin gönüllü geri dönüşü için Avrupa ne düşünüyor

Türkiye’nin cebinden 4 milyar dedi ama 40 milyar dedi, 40 milyar para çok büyük bir para, şuan Türkiy bu kişileri bıraksa Avrupaya gidecekler, büyük bir kaos ortaya çıkacak. Türkiye kürtleri de alıyor, Fransa Almanya ingiltere gibi ülkelere gitmek istiyor bu mülteciler, ben onlara sordum, bu kişilerin sizlere gelmesini ister misiniz dedim, hayır istemeyiz dediler, bu doğru değil, Türkiye kaçan herkesi yakaladı, ben göreve geldiğimde tüm orta doğu da hakim sürüyordu, şuan %100 etkisiz hale getirildi, el bağdadi yakalandı, 2. ve 3.kişilerde yakalandı, çok fazla ve hızlı büyüyemezler artık.

Türk Devletinin Suriye’de ki hristiyanları koruyacağına dair söz verir misiniz

Erdoğan: Keldani, yezidi, gerek suriye tarafında kalan, ibadethaneleri yıkılmış kişilerin, ibadet etmelerini için yerlerini onardık, ibadetlerini yapsınlar diye, ezidi, keldani bizim tarafımıza geçenlerde zaten sorun yok, suriye de kalanlarda ise, onlara yiyecek içecek gıda götürüyoruz.

Trump

Kürtlerle yakın iş birliği yapıyoruz, kürtler arasında farklı gruplar var, çok büyük ivme ve güç kazandık, gelecekte hep beraber ne olacağını göreceğiz, Erdoğan ile ilişkimiz iyi seviyede, ordularımız güçlü, aslında iki ülke çok büyük ilerleme kaydediyoruz.

Fetö Lobisinin Türkiye karşıtı çalışmaları var, Başkan Trump bu konuyu öğreniyor, Abd’den bu konuya dair gelişme olacak mı?

(Erdoğan) Bir çok belgeyi kendilerine takdim ettik, amerika da 400 dönüm arazide yaşayarak oradan diğer yerleri yönetmesi pek kabul edilebilir değildir, bu seyahatimizde ayrıca belgeler getirdik, bu belgeler ışığında bizler nasıl teröristler istendiğinde veriyorsak, onlar da verirler.

Mektupların durumu ne oldu_

Mektupları takdim, ettim, Ferit Abdi Şahin muhatap alınmasını eleştirdim, böyle birisinin stratejik ortağımız tarafından ve Rusya tarafından muhatap alınması bizim için tuhaf karşılanmıştır. Bugün bize yarın bir başkasına, bunlarla ilgili belgeler de verdik. Cia’nin bu adam terörist olduğunu belgelediği evrakları amerika ya geri verdik. Gelen mektubu da kendilerine geri verdik.

Erdoğan: Kürtler ile ilgili sorunumuz yok, pyd ypg pkk uzantıları ile sorunumuz var, kuzey suriyede ki kürtlerle de sorunumuz yok, esed’in kürtleri kabul etmediği dönemlerde bile biz yanlış yapıyorsun dedik, bizim parlementoda 50 ye yakın kürt milletvekili var, bizim mücadelemiz tamamen teröristlerledir. Teröristin dini ırkı olmaz, terörist teröristtir.

Yorum yapın