Ülkemizde son yıllarda yetiştirilmeye başlanan ve bir çok faydası olduğu bilinen mucize bitki moringa oleifera, Moringa bitkisinin en çok yetiştirilen ve bilinen türüdür. Mucize ağaç olarak adlandırılan bu bitkinin hemen hemen her parçasının ayrı ayrı değerlendirilmesinden ötürü katma değeri çok yüksektir.
Moringa bitkisinin anavatanı Kuzey Hindistan bölgeleridir, bitkinin faydalarından ötürü tüm dünyaya yayılmıştır.Ülkemizde Gaziantep ilinde başlatılan proje ile yetiştirilmeye başlanılmıştır.Yarı kurak, tropik ve sub tropik iklimlerde yetişebilen bitki, bu tür iklimlerde ağaç olarak yetiştirilebilmektedir. Toprak tercihi olarak kuru kumlu topraklarda iyi yetişmekte, en fakir topraklarda bile yetişme kabiliyeti bulunmaktadır. Kuraklığa dayanaklı bir ağaç olan moringa, çok hızlı büyüme gösterir ve ilk yıl 4 metre büyüyebilir, herhangi bir don vs. gibi etkenlere maruz kalmaz ise moringa ağacı 6-15 metre arası büyüklüğe erişebilmektedir. Moringa bitkisinin kökü derinlere uzandığı için dar saksılarda yetişmesi mümkün olmayan, büyük saksı yada bahçelerde yetiştirilmesi mümkündür.
Moringa’nın Kullanım Alanları
Moringa’nın hani derler ya etinden sütünden gibi her tarafından ayrı faydalanmak mümkün, moringa’nın tohumları fıstık olarak yenilir, kökleri yabanturbu gibi yenilebilir, yaprakları yeşillik olarak salatalarda, sebze yemeklerinde kullanılabilir.
Moringa’nın yapraklarında aynı ağırlıktaki portakala göre 7 kat fazla C vitamini, süte göre 4 kat fazla kalsiyum, havuca göre 4 misli A vitamini, sütün iki katı protein ve muza göre 3 kat potasyum ihtiva etmektedir.
Moringa ağacı yapraklarında kalsiyum oksalat olarak kalsiyum depolamakta, şuana kadar yapılan araştırmalarda moringa’nın insan sağlığına bariz bir etkisi görülmemiştir, lakin böbrek taşı problemi olanların moringa bitkisini kullanırken yine de dikkatli olması gerekmektedir.
Moringa bitkisinin yaprakları kurutulup toz halinde kullanılırsa, bir çorba kaşığı kadar moringa 1-3 yaş arası çocukların kalsiyum ihtiyacının %40’ını,protein ihtiyacının %14’ünü,demir ihtiyacının %23ünü,A vitamini ihtiyacının büyük kısmını karşılar.6 çorba kaşığı toz ise hamilelik ve emzirme süresince bir kadının ihtiyaç duyduğu demir ve kalsiyum ihtiyacının çoğunu karşılar.
Moringa sağlık açısından birçok faydası olduğu gibi, yapraklarının toz haline gelmesiyle temizlik ve dezenfektan olarakta kullanılabilir, tohumlarında yüksek oranda Ben Yağı içerir ve bu yağ resim yağlı boyalarında ve de saat gibi hassas cihazların yağlanmasında kullanılır.Yağı kokusuz ve tatlı olduğu için kozmetik ve saç bakım ürünlerinde kullanılmaktadır.
Ticari olarak bir değeri de ağacının kereste olarak kullanılıyor olmasıdır.Tohumlarından yağ çıkarım sonrasında kalan posası anti bakteriyel özelliği sayesinde su dezenfektasyonunda kullanılabilir.
Moringa’nın Faydaları
- Moringa’da yüksek A vitamini içeriğinden ötürü görme kalitesinde iyileşme gösterir
- Ülser ve yara tedavilerinde etkili
- Kulak ve baş ağrılarını hafiflettiği
- Sindirim sistemini düzenlediği, kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir
- Mide ağrılarına iyi geldiği
- Emziren annelerin sütünü arttırdığı
- Etkili bir antioksidan olması sebebiyle yaşlılık belirtilerine karşı koyduğu gözlemlenmiştir, yapraklarında, çiçeklerinde ve tohumlarında flavonoidler, polifenoller ve askorbik asit içerir ve hücre hasarı ve iltihabı gibi durumlarda savaşmada faydalıdır.
- Metobolizmayı hızlandırıcı özelliği vardır, böylee vücutta yağ depolanmaz ve tokluk hissi vermesi sebebiyle sağlıklı zayıflamaya yardımcı olur.
- Düzenli olarak moringa çayı içilmesi halinde cildin yaşlanması yavaşlar, daha genç ve güzel bir etki gösterir. Moringa çayının etkileri saç ve tırnaklarda gözle görülür etkiler bırakır.
- Düzenli olarak kullanımında kan şekeri ve kolesterolü düşürdüğü gözlemlenmiştir
- Alzheimer hastalığının tedavisinde ve beyin fonksiyonlarının korunmasında faydaları olduğu bilinmekte
Moringa çayı nasıl kullanılır?
Ülkemizde yetiştirilmeye başlanmasıyla ticari olarak ürünlerin ortaya çıkmasına vesile olmuştur, bu ürünlerden birisi olan moringa çayı, daha çok poşet çay şeklinde satılmaktadır.Kullanımı ve hazırlanması oldukça kolaydır, poşet şeklindeki moringa çayının üzerine kaynar su dökülerek demlenmeye bırakılması sonrasında tüketime hazırdır.Sabah ve akşam düzenli olarak moringa çayı kullanmayla etkilerinin kısa sürede görüleceği aşikardır.
Moringa çayının yan etkileri
Herşey de olduğu gibi moringa çayının da bazı yan etkileri vardır, bu etkiler çok önemli olmasa da yine bilinmesi gerekli olan etkilerdir, nadir olarak görülen bu etkiler;
- Midede ekşime
- İshal
- Mide bulantısı
- Rahimde kasılma şeklinde sıralanabilir.
Nadir de olsa rahimde kasılmaya neden olarak düşüğe yol açabileceği için gebe kişilerin moringa çayı içmemesi tavsiye edilir.
Moringa Oleifera hakkında tıp makalesi için tıklayınız.
Asıl mesleği makine mühendisi olan Emre Seymenler, sahip olduğu bir çok internet sitesi üzerinde de zaman buldukça yazılar yazmaktadır. Arama motoru optimizasyonu konusunda bir çok firma ve kuruluşa hizmet veren Emre Seymenler, SEO konusunda ki yazılarını Prusa Seo isimli sitesinde, periyodik kontrol hizmeti verdiği firması olan Prusa Mühendislik internet sitesinde ise iş ekipmanlarının periyodik kontrolü üzerine yazılar yazmaktadır.Endüstri.io sitesinde endüstriyel alanlara yönelmektedir.