Canan Dağdeviren Kimdir?

Canan Dağdeviren, tüm Dünya ve tüm Türkiye onu Bitmeyen Kalp Pili ile tanıdı ve şimdilerde ise geliştirdiği Meme Kanserini Teşhis Eden Sütyen icadıyla bir kez daha Türkiye ve Dünya medyası onu konuşur oldu. Akademik çevrenin yakından tanıdığı Canan Dağdeviren, göğsümüzü kabarttıkça bizlerinde ilgisi her geçen gün artacaktır. Herkesin merak ettiği, üniversiteli ve genç kızların idolü olan Canan Dağdeviren hakkında herşey bu yazımızda…

Canan Dağdeviren Kimdir?

Canan Dağdeviren 4 Mayıs 1985 yılında İstanbul‘da doğmuştur aslen Sivas, İmranlı‘lıdır ve 34 yaşında, boğa burcudur. Eğitim tahsiline Kocaeli’nde başlayan Dağdeviren, ilk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Daha sonra yüksek lisans eğitimi için Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programını 2009 yılında tamamlayarak, Fulbright bursa kazanarak University of Illinois at Urbana-Champaign‘da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başlamıştır. Doktora eğitimi süresince giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışma yapan Canan Dağdeviren, Aralık 2014 yılında eğitimini tamamlayarak doktora derecesini almıştır. Piezoelektrik malzemeler üzerine çalışmalar yaparak medikal teknoloji alanında pilsiz çalışabilen bir kalp çipi icat etti ve bitmeyen kalp pili olarak dünyaca tanındı.

Canan Dağdeviren Illinois İnovasyon Ödülü
Canan Dağdeviren Illinois İnovasyon Ödülü

Canan Dağdeviren’in Başarıları

  • Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçilen ilk Türk oldu.
  • Forbes dergisinin “30 Yaş Altı Bilim İnsanı” listesine girdi.
  • MIT (Massachusetts Institute of Technology) yayını Technology Review’ın her yıl açıkladığı ’35 yaş altı Mucitler Listesi’ne de adını yazdırdı.
  • 2014 Yılında Illinois İnovasyon Ödülünü Kazandı.

Canan Dağdeviren’in Dönüm Noktaları

  • 28 yaşındayken dedesini kalp yetmezliğinden kaybeden Canan Dağdeviren kendisini bilime adayarak bitmeyen kalp pilini icat etti.
  • Teyzesini 50 yaşında meme kanserinden kaybeden Canan Dağdeviren, ona söz verdiği meme kanserini erken teşhis yapabilen elektronik sütyeni icat etti.
  • Bitmeyen kalp pili üzerine çalışmalar yaparken aklına Aşık Veysel geliyor, nasıl ki Aşık Veysel “Ben ölümlü dünyada hakikati gördüm” diyorsa Canan Dağdeviren’de bu hakikati görenlerden ve dedesinin kalp rahatsızlığı sonrasında bitmeyen kalp pilini yapmayı düşündüğünü ve yaptığı araştırmalarda, bu konuda kendisine yardım edebileceğini düşündüğü kişiler içinde aradığı hocanın Amerika’nın göbeğinde ki Illinois Üniversitesi’nde olduğu görüyor ve orada çalışmak ve de finansal özgürlük kazanmak için Fulbright bursuna başvuruyor. O sene kader ağlarını örüyor ve Fulbright Bursu, doktora öğrencileri içinde verilmeye başlanıyor ve Canan Dağdeviren, master derecesini bitirdikten sonra bursa başvuruyor ve alanında ilk sırada yer alarak bursu kazanarak Amerika’nın yolunu tutuyor.
  • Aslen Sivas’lı olması sebebiyle Aşık Veysel’den esinlemeler yapan Canan Dağdeviren, nasıl ki Aşık Veysel “Ben gidersem sazım sen kal bu dünyada” diyorsa benim de bir cımbızım var, projelerim var, onun türküleri gibi benimde patentlerim var diyerek bu dünyaya kendisinden kalacakları söylüyor.
  • Elde ettiği başarıların çıkış kaynağı olarak ailesinde, yakın arkadaşlarından esinlendiğini söyleyen Canan Dağdeviren, 50 yaşında meme kanserinden teyzesini kaybetmesi üzerine, meme kanserini erken teşhis etmeye yönelik çalışmalara başlıyor. Bu çalışmalar neticesinde insan vücuduna uyumlu, ince, kıvrımlı, hassas bir teknolojiyi iç çamaşırının içine yerleştirerek meme kanserini erken teşhis eden elektronik sütyeni icat ediyor.
  • Bilime olan merakı için iki dönüm noktası olduğunu söyleyen Dağdeviren, ilki babasının olan hediye ettiği Bilim Kadını Marie Curie hakkındaki kitap, ikincisi ise Fizik Profesörü olan Erdal İnönü‘nün bizzat hediye ettiği Anılar ve Düşünceler adlı eserinin etkili olduğunu hatta Erdal İnönü ile tanışmasının ise lisede ki alan tercihinde etkili olduğunu ifade etmiştir.Yine motivasyon düşüklüğü yaşadığı zamanlarda ise Mustafa Kemal Atatürk‘ten ilham aldığını da belirtmiştir.

Canan Dağdeviren’in Buluşları

-Obezite tedavisi için sindirilebilir sensör

Sindirim sistemi bozuklukları ve alınan besinlerin takibi için icat ettiği sindirilebilir sensörler, alındığında kapsüllerin eriyerek vücuda nüfuz ettiği ve obezite tedavisi için çok değerli olan bilgileri toplayan bir sistemi Türk Bilim Kadını Canan Dağdeviren icat etmiştir.

-Giyilebilir Kalp Pili (Bitmeyen Kalp Pili)

-Meme kanserini erken teşhis eden elektronik sütyen

 

Yorum yapın