Bursa Gezilecek Yerler (Tam 51 Nokta)

Bursa namı diğer Yeşil Bursa, Evliya Çelebi Seyahatnamesinde övgüyle sözü edilen, çeşmesinden su içilen gelenlerin hayran kaldığı yine gelmek istediklerin güzel Türkiye’mizin en güzel şehirlerinden bir tanesi.

Bursa, bir günde gezilecek bir yer değil, ama herkesin o kadar uzun vakti de olmayabilir. Bu yazımızda her türlü zaman dilimine göre, hafta sonuna göre, kısacası her türlü gezi aktivitesine uygun Bursa’nın gezilecek yerlerini listeleyeceğiz.

Vakit kaybetmeden başlayalım.

İlk olarak Bursa Merkez olarak tabir edilen yer, telefonlarımızda ki gps koordinatlarına göre Şehreküstü Meydanı, Bursa’nın merkezi olarak kabul edilmektedir.Biz Bursa’lılara göre merkez ise Atatürk Caddesi olarak geçen ve üzerinde Ulucami gibi bir merkezi barındıran noktadır.

Bursa’yı gezmek için bir başlangıç noktası yani referans noktasına ihtiyacımız olacak, bu noktadan itibaren adım adım, Bursa’yı gezmeye başlıyoruz.Bizim başlangıç noktamız ise meşhur Ulucami olacaktır.

1.Ulucami

Bursa Ulu Cami Gezilecek Yerler
Bursa Ulu Cami Gezilecek Yerler

Nasıl ki İstanbul’da Ayasofya, Sultan Ahmet Cami, Süleymaniye Cami gibi yerler varsa Bursa’nın da Ayasofyası Ulu Camii’dir.Ulu Cami, Bursa’ya gelenler için ilk başta gezilmesi gereken yerlerin başında gelir, 20 kubbeli bir cami oluşu, sahip olduğu gizemleri, efsaneleri, içerisinde ki çivi çakılmadan yapılan minberi, Kabe örtüsü, manevi iklimi, iç kısmında yer alan şadırvanı ve hikayesi. Kısacası Ulu Cami, hem efsaneleri, hem mimari özellikleri ve de Hızır (A.S) günde bir vakitte de olsa ömrünüz de bir kere de olsa görme şansına erişebileceğiniz ender yerlerden birisidir, o yüzden Bursa Ulu Cami mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.

2.Kozahan

Bursa Kozahan Gezilecek Yerler
Bursa Kozahan Gezilecek Yerler

Bursa Koza Han, Kapalı Çarşı ile Ulu Cami arasında kalan, gizli cennet gibi yerlerden birisidir.Adı üstünde İpek Kozalarının yani ipek kumaşının alınıp satıldığı geçmişte bir han olan yer, şimdilerde ise, fotoğrafta görüleceği üzere avlu kısmı her gün yüzbinlerce insanın uğradığı, birşeyler içmek yada yemek için keyifli zaman geçirdiği, üst katlarında ise Bursa’nın en güzel belki de dünya’nın en kaliteli ipek eşarplarının ve ürünlerinin olduğu bir handır.Buraya sevdiklerinize en iyi kalite ipek eşarp ve diğer ürünlerden hediye etmek isterseniz ve de Bursa’yı gezerken biraz tarihin içinde soluklanayım isterseniz mutlaka uğramalısınız.

3.Gazi Orhan Bey Cami

Gazi Orhan Bey Camii
Gazi Orhan Bey Camii

Bu Gazi Orhan Bey Cami’sinin listemizde yer alması, hem Kozahan hem de Ulu Cami’ye çok yakın olması ve de Bursa’da yaptırılan ilk camilerden olması sebebiyle, yolunuzun üzerinde ki görmeniz içindir. Cami 1339 yılında yaptırılmış olup kısacası 680 yıllık bir camidir ve kullanılan malzemeler arasında Bizans’tan kalma sütun ve sütun başları gibi malzemeler kullanılması, camiye değişik bir hava katmıştır. Kısacası yolunuzun üzerindeyken görülmesi gereken tarihi bir yapıdır.

4.Tarihi Belediye Binası

5.Kapalı Çarşı

6.Pirinç Han

7.Gazi Timurtaş Paşa Türbesi

8.Balibey Han

9.Okçu Baba Türbesi

10.Saltanat Kapısı

11.Bursa Kalesi Surları

12.Osman Gazi Türbesi

13.Orhan Gazi Türbesi

14.İstiklal Savaşı Şehitliği

15.Tophane Saat Kulesi

16.Üftade Camii

17.Üftade Hazretleri Türbesi

18.Bursa Kent Müzesi

19.Bursa Bıçak Müzesi

20.Yeşil Türbe

21.Yeşil Cami

22.Emir Sultan Camii

23.Emir Sultan Türbesi

24.Yıldım Bayezid Cami

25.Yıldırım Bayezid Türbesi

26.Muradiye Külliyesi

27.II.Murad Türbesi

28.Hüsnü Züber Evi

29.Uluumay Müzesi

30.Arkeoloji Müzesi

31.Reşat Oyal Kültürparkı

32.Atatürk Evi Müzesi

33.Ormancılık Müzesi

34.Süleyman Çelebi Türbesi

35.Karagöz Müzesi

36.I.Murad Türbesi

37.I.Murad Hüdavendigar Camii

38.Hüdavendigar Kent Parkı

39.Misi Köyü

40.Cumalıkızık Köyü

41.Hünkar Köşkü

42.Merinos Parkı ve Müzeleri

43.Saitabat Şelalesi

44.Küreklidere Şelalesi

45.Uludağ Milli Parkı

46.Atatürk Kent Ormanı

47.Oylat Mağarası

48.Oylat Kaplıcaları

49.Orhaneli Sadağı Kanyonu

50.Mustafakemalpaşa Suuçtu Şelalesi

51.Bursa Protestan Kilisesi

 

 

“Bursa Gezilecek Yerler (Tam 51 Nokta)” üzerine bir yorum

  1. Bu harita olayı efsane olmuş, konumumuza göre gezilecek nerede ne var hepsini gösteriyor. Müthiş kolaylık sağlıyor, böyle bir özellik için çok teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın