Bursa namı diğer Yeşil Bursa, Evliya Çelebi Seyahatnamesinde övgüyle sözü edilen, çeşmesinden su içilen gelenlerin hayran kaldığı yine gelmek istediklerin güzel Türkiye’mizin en güzel şehirlerinden bir tanesi.
Bursa, bir günde gezilecek bir yer değil, ama herkesin o kadar uzun vakti de olmayabilir. Bu yazımızda her türlü zaman dilimine göre, hafta sonuna göre, kısacası her türlü gezi aktivitesine uygun Bursa’nın gezilecek yerlerini listeleyeceğiz.
Vakit kaybetmeden başlayalım.
İlk olarak Bursa Merkez olarak tabir edilen yer, telefonlarımızda ki gps koordinatlarına göre Şehreküstü Meydanı, Bursa’nın merkezi olarak kabul edilmektedir.Biz Bursa’lılara göre merkez ise Atatürk Caddesi olarak geçen ve üzerinde Ulucami gibi bir merkezi barındıran noktadır.
Bursa’yı gezmek için bir başlangıç noktası yani referans noktasına ihtiyacımız olacak, bu noktadan itibaren adım adım, Bursa’yı gezmeye başlıyoruz.Bizim başlangıç noktamız ise meşhur Ulucami olacaktır.
1.Ulucami

Nasıl ki İstanbul’da Ayasofya, Sultan Ahmet Cami, Süleymaniye Cami gibi yerler varsa Bursa’nın da Ayasofyası Ulu Camii’dir.Ulu Cami, Bursa’ya gelenler için ilk başta gezilmesi gereken yerlerin başında gelir, 20 kubbeli bir cami oluşu, sahip olduğu gizemleri, efsaneleri, içerisinde ki çivi çakılmadan yapılan minberi, Kabe örtüsü, manevi iklimi, iç kısmında yer alan şadırvanı ve hikayesi. Kısacası Ulu Cami, hem efsaneleri, hem mimari özellikleri ve de Hızır (A.S) günde bir vakitte de olsa ömrünüz de bir kere de olsa görme şansına erişebileceğiniz ender yerlerden birisidir, o yüzden Bursa Ulu Cami mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
2.Kozahan

Bursa Koza Han, Kapalı Çarşı ile Ulu Cami arasında kalan, gizli cennet gibi yerlerden birisidir.Adı üstünde İpek Kozalarının yani ipek kumaşının alınıp satıldığı geçmişte bir han olan yer, şimdilerde ise, fotoğrafta görüleceği üzere avlu kısmı her gün yüzbinlerce insanın uğradığı, birşeyler içmek yada yemek için keyifli zaman geçirdiği, üst katlarında ise Bursa’nın en güzel belki de dünya’nın en kaliteli ipek eşarplarının ve ürünlerinin olduğu bir handır.Buraya sevdiklerinize en iyi kalite ipek eşarp ve diğer ürünlerden hediye etmek isterseniz ve de Bursa’yı gezerken biraz tarihin içinde soluklanayım isterseniz mutlaka uğramalısınız.
3.Gazi Orhan Bey Cami

Bu Gazi Orhan Bey Cami’sinin listemizde yer alması, hem Kozahan hem de Ulu Cami’ye çok yakın olması ve de Bursa’da yaptırılan ilk camilerden olması sebebiyle, yolunuzun üzerinde ki görmeniz içindir. Cami 1339 yılında yaptırılmış olup kısacası 680 yıllık bir camidir ve kullanılan malzemeler arasında Bizans’tan kalma sütun ve sütun başları gibi malzemeler kullanılması, camiye değişik bir hava katmıştır. Kısacası yolunuzun üzerindeyken görülmesi gereken tarihi bir yapıdır.
4.Tarihi Belediye Binası
5.Kapalı Çarşı
6.Pirinç Han
7.Gazi Timurtaş Paşa Türbesi
8.Balibey Han
9.Okçu Baba Türbesi
10.Saltanat Kapısı
11.Bursa Kalesi Surları
12.Osman Gazi Türbesi
13.Orhan Gazi Türbesi
14.İstiklal Savaşı Şehitliği
15.Tophane Saat Kulesi
16.Üftade Camii
17.Üftade Hazretleri Türbesi
18.Bursa Kent Müzesi
19.Bursa Bıçak Müzesi
20.Yeşil Türbe
21.Yeşil Cami
22.Emir Sultan Camii
23.Emir Sultan Türbesi
24.Yıldım Bayezid Cami
25.Yıldırım Bayezid Türbesi
26.Muradiye Külliyesi
27.II.Murad Türbesi
28.Hüsnü Züber Evi
29.Uluumay Müzesi
30.Arkeoloji Müzesi
31.Reşat Oyal Kültürparkı
32.Atatürk Evi Müzesi
33.Ormancılık Müzesi
34.Süleyman Çelebi Türbesi
35.Karagöz Müzesi
36.I.Murad Türbesi
37.I.Murad Hüdavendigar Camii
38.Hüdavendigar Kent Parkı
39.Misi Köyü
40.Cumalıkızık Köyü
41.Hünkar Köşkü
42.Merinos Parkı ve Müzeleri
43.Saitabat Şelalesi
44.Küreklidere Şelalesi
45.Uludağ Milli Parkı
46.Atatürk Kent Ormanı
47.Oylat Mağarası
48.Oylat Kaplıcaları
49.Orhaneli Sadağı Kanyonu
50.Mustafakemalpaşa Suuçtu Şelalesi
51.Bursa Protestan Kilisesi
Asıl mesleği makine mühendisi olan Emre Seymenler, sahip olduğu bir çok internet sitesi üzerinde de zaman buldukça yazılar yazmaktadır. Arama motoru optimizasyonu konusunda bir çok firma ve kuruluşa hizmet veren Emre Seymenler, SEO konusunda ki yazılarını Prusa Seo isimli sitesinde, periyodik kontrol hizmeti verdiği firması olan Prusa Mühendislik internet sitesinde ise iş ekipmanlarının periyodik kontrolü üzerine yazılar yazmaktadır.Endüstri.io sitesinde endüstriyel alanlara yönelmektedir.
Bu harita olayı efsane olmuş, konumumuza göre gezilecek nerede ne var hepsini gösteriyor. Müthiş kolaylık sağlıyor, böyle bir özellik için çok teşekkürler.