Bursa’da Yaşanılacak Yerler – En Kapsamlı Taşınma Rehberi

Bir Bursa’lı olarak güzel şehrimin han, hamam, kilise, medrese, müze, gezilecek görülecek ne kadar yeri varsa gezdim ve başka bir internet adresimde binlerce fotoğraf ve onbinlerce kelime ile tanıttım. Bu kadar güzel ve zevkli bir işi yaptıktan sonra bu güzellikleri gören insanların Bursa’da yaşama fikri kurduklarını biliyorum.

Belki iş için, belki yeni bir başlangıç için belki de bambaşka sebepler… Bu yazımızda Bursa’ya taşınmak isteyenlerin nerede, nasıl yaşayabileceklerini bilmeleri için hazırlanmış en kapsamlı rehber olmasını istiyorum. Bu yazımızda ben genel bir tarif yapacağım, belki bol bol fotoğraflar olacak ama sizin için gereken herşeyi yapacağım.

Bu yazımızda yorumlarla soracağınız sorulara göre yazımız zenginleşecek ve Bursa’da oturalacak, yaşanılacak ve size uygun en iyi bölgeyi, semti, mahalleyi bulmaya çalışacağız. Bilmeniz gereken ilk kural hiç bir şekilde çekinmemeniz olacaktır…

Daha fazla boş laf ile sizi meşgul etmeden anlatmaya başlayalım…

Birisi size Bursa merkez dediğinde üç ilçeden bahsediyor demektir; Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer… Bu üç ilçe doğudan batıya doğru, yazdığımız şekilde sıralanmaktadır ve en kalabalık Bursa ilçesi Osmangazi’dir.

İlçe ilçe Bursa’da yaşanılacak yerler

Yıldırım İlçesinde Oturulacak Yaşanılacak Mahalleler, Semtler ve Bölgeler

Yıldırım, Bursa’nın en doğu tarafında yer alan 2019 yılı verilerine göre toplam 657.994 kişilik nüfusu olan Bursa’nın en kalabalık 2. ilçesidir. Yıldırım ilçesini birkaç cümle ile özetlemek istersek; Türkiye’nin doğu tarafından bolca göç alan bir ilçe diyebiliriz. Gerçi Bursa’da doğu tarafından sadece Yıldırım göç almıyor Gürsu, Kestel, İnegöl gibi ilçelerde göç alsa da Yıldırım ilçesi hem Doğu Anadolu, hem Karadeniz gibi bir çok bölgeden göçen insanların mahalle kültürü içerisinde yaşadığı bir bölge.

Yıldırım ilçesini bir kaç kriter açısından inceleyeceğiz ve sonrasında nerede oturulur, kiralar nasıl bu durumlara bakacağız…

Ulaşım

Baştan söylemek iyi olur, Yıldırım ilçesinde doğal gazı, elektriği, suyu olmayan yer yok… Ulaşım konusuna gelirsek, otobüs, minibüs, dolmuş (taksinin 4 kişilik versiyonu) ve raylı sistem Bursaray bulunmakta ki kısacası Yıldırım’dan Bursa’nın en ucuna bile gidebilirsiniz. Bursaray; Kestel ilçesinden başlayarak, Nilüfer’in Görükle mahallesine (Uludağ Üniversitesi) ve Organize Sanayi Bölgesi (Emek mahallesi) olmak üzere çok uzun mesafelere ve merkezi noktalara gidebilmekte ve tek bir bilet ile Bursa’yı doğudan batıya doğru gezmeniz mümkün. Kısacası Bursa’da ulaşım ile ilgili bir probleminiz olmaz…

Sağlık

Yıldırım ilçesi sağlık açısından da hem kamu hem de özel hastaneler ve sağlık merkezleri açısından da oldukça dolu bir ilçedir. Yıldırım’da bulunan kamu hastaneleri; Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, her mahallede olan sağlık ocakları vs… Özel hastaneler; Doruk Yıldırım Hastanesi, Özel Medicabil Yıldırım Hastanesi gibi özel hastane kuruluşları vardır.

Eğitim

Yıldırım’da eğitim açısından bir problem yoktur, klasik olarak hemen hemen her mahallede bulunan okullar, ana okulları, teknik ve anadolu liseleri gibi kısacası okul konusunda pek bir sıkıntı yoktur.

Gezilecek Yerler, Doğal Güzellikler, Yaşam Alanları, Tarih

Yıldırım ilçesi adını aldığı Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’in türbesine, camisine ve külliyesine sahiptir, yine Emir Sultan Hazretleri gibi zamanın en üst aliminin türbesine ev sahipliği yapmaktadır.

Yine Yıldırım’da doğal güzelliklerden şelale olarak Küreklidere Şelalesi, Saitabat Şelalesi gibi harika mesire yerleri bulunmaktadır. Bir zamanlar Kınalı Kar adlı diziye ev sahipliği yapmış olan yüzlerce yıllık Osmanlı Köyü olan Cumalıkızık her yıl milyonlarca kişiyi ağırlamakta. Belediyenin yapmış olduğu Kaplıkaya Cazibe Merkezi gibi özel yerlerin varlığı ile Yıldırım kendi sınırları içerisinde gezilecek görülecek yerlere sahiptir.

Aslında merkez ilçelerde doğal güzellikleri sınırlamak yanlış olur, çünkü merkez ilçelerin birbirleri arasında mesafe çok az olduğu için bir otobüse yada bir minibüse hatta metroya (Bursaray) binen biri bir çok yeri tek vesait ile çok kısa süren yolculukla ulaşabilmekte. Sonuç olarak Merkez ilçeler de var olan doğal güzellikler, kültür – sanat etkinlikleri her üç ilçe içinde erişilebilir seviyededir.

Hava kirliliği, iş olanakları…

Yazımız devam edecektir ama siz soru sormaya başlayabilirsiniz.

“Bursa’da Yaşanılacak Yerler – En Kapsamlı Taşınma Rehberi” üzerine 6 yorum

  1. Selamünaleyküm kardeş eline sağlık güzel paylaşım teşekkürler ben Bursa ya taşınmak istiyorum biz dindar bir aileyiz bizim oturabilecegimiz sessiz sakin kavga gürültü hır gür olmayan Zor da olsa insanlığın yok olmadığı ilçe semt mahalle örnekleri verirsiniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba,
      Yazımızı daha da geliştirmek kafamızdaydı, sizin bu mesajınız ile bu konuya daha da ağırlık vereceğiz. Sorduğunuz şey eski mahalle kültürü tarzında bir yer sanırım, fakat günümüzde her yer çok değişti. Mahalle yada semt güzel olsa bile aynı apartmanda maalesef ki insanı ev sahibi yaptıracak insanlar çıkabiliyor.
      Bursa’da dini merkezler vardır mesela Emir Sultan semti zamanın büyük evliyası Emir Sultan Hazretlerinin türbesinin ve camisinin olduğu bir semttir. Yıldırım ilçesinde Davutkadı ve civarlarında Yıldırım Bayezid Camisi ve Türbesi bulunmakta oralar da hem mahalle kültürü hem de güzel yerlerdir.
      Siz müstakil mi yoksa daire tarzında mı düşünüyorsunuz. Tabi bir de bütçe meselesi de var.
      Muradiye semtini de öneririm, yine adından belli olacağı gibi Osmanlı Padişahlarından II. Murad ve saray eşrafından kişilerin türbelerinin yer aldığı çok farklı ve güzel bir yerdir.
      İsterseniz siz bu cevabımızı okuduktan sonra kafanızda var olan bir yer varsa orayı söyleyin, gerekirse biz fotoğraf çeker yazımıza ekleriz.

      Yanıtla
      • Merhaba öncelikle cevabınız için teşekkür ederim apartman komşuluğu hakkında ki yorumunuza katılıyorum İlk tercihim müstakil bir ev yada üç katlı bir bina da daire İstanbul Sarıyer de yaşıyorum Bursa da hiç bir yer bilmiyorum kalabalık gürültülü bir yer istemiyorum ama merkezede uzak olmayan kısmen de olsa eski mahalle kültürü olan akşam Ailem ile dolaşabilecegim bir nebze emeklilik hayatı sürebilecegim yerler arıyorum dört bir tarafım türbe camii olması şart değil huzurlu bir mahalle ve güzel insanlar olması yeterli belki de çok şey istiyorum ama insan böyle şeyleri özlüyor Mudanya İznik Gemlik Karacabey Nilüfer ilçelerini araştırdım ama tatminkar cevaplar bulamadım bütçe olarak orta halli bir yerler arıyorum tekrar teşekkür ederim

        Yanıtla
      • Merhabalar, biz de Bursa’ya yerleşme niyetinde bir aileyiz.İş bulma konusu bizim için çok önemli bununla ilgili bilgilerinize de yer verirseniz çok seviniriz.

        Yanıtla
        • Ali Bey merhaba, Bursa’da yanlış bilmiyorsam 17 civarında organize sanayi bölgesi var.Sahip olduğunuz mesleğe göre zannımca iş bulma konusunda sıkıntı olmayabilir. Tabi günümüzde bir çok açık pozisyon ve birçok işsiz kimsenin olduğu bir ortamda herhalde karşılıklı menfaatler uyuşmuyor. Ayrıca Ertev gibi bazı özel eğitim kurumlarında sanayide işinize yarayacak meslek edindirme kursları da bulunmakta.Yine ayrıca Busmek adında meslek edindirme kursları da var. İş bulma konusunda daha detaylı bir bilgi olarak sizin bir beklentiniz var ise ona göre de birşeyler yazmaya çalışabiliriz.

          Yanıtla
          • Ali Bey, bu yorumu yazmama vesile olan bir paylaşım gördüm, instagramda Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının hesabında istihdam garantili düz dokuma operatörlüğü kurslarının açıldığı duyuruldu. Kısacası Bursa’da ki tüm sanayi bölgelerinin sosyal medya hesapları ve de Butgem hesaplarını takip etmeniz iş konusunda alternatif olarak aklınızda bulunabilir.

Yorum yapın