Bursa’da Yaşanılacak Yerler – En Kapsamlı Taşınma Rehberi
Bir Bursa’lı olarak güzel şehrimin han, hamam, kilise, medrese, müze, gezilecek görülecek ne kadar yeri varsa gezdim ve başka bir internet adresimde binlerce fotoğraf ve onbinlerce kelime ile tanıttım. Bu kadar güzel ve zevkli bir işi yaptıktan sonra bu güzellikleri gören insanların Bursa’da yaşama fikri kurduklarını biliyorum.
Belki iş için, belki yeni bir başlangıç için belki de bambaşka sebepler… Bu yazımızda Bursa’ya taşınmak isteyenlerin nerede, nasıl yaşayabileceklerini bilmeleri için hazırlanmış en kapsamlı rehber olmasını istiyorum. Bu yazımızda ben genel bir tarif yapacağım, belki bol bol fotoğraflar olacak ama sizin için gereken herşeyi yapacağım.
Bu yazımızda yorumlarla soracağınız sorulara göre yazımız zenginleşecek ve Bursa’da oturalacak, yaşanılacak ve size uygun en iyi bölgeyi, semti, mahalleyi bulmaya çalışacağız. Bilmeniz gereken ilk kural hiç bir şekilde çekinmemeniz olacaktır…
Daha fazla boş laf ile sizi meşgul etmeden anlatmaya başlayalım…
Birisi size Bursa merkez dediğinde üç ilçeden bahsediyor demektir; Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer… Bu üç ilçe doğudan batıya doğru, yazdığımız şekilde sıralanmaktadır ve en kalabalık Bursa ilçesi Osmangazi’dir.
İlçe ilçe Bursa’da yaşanılacak yerler
Yıldırım İlçesinde Oturulacak Yaşanılacak Mahalleler, Semtler ve Bölgeler
Yıldırım, Bursa’nın en doğu tarafında yer alan 2019 yılı verilerine göre toplam 657.994 kişilik nüfusu olan Bursa’nın en kalabalık 2. ilçesidir. Yıldırım ilçesini birkaç cümle ile özetlemek istersek; Türkiye’nin doğu tarafından bolca göç alan bir ilçe diyebiliriz. Gerçi Bursa’da doğu tarafından sadece Yıldırım göç almıyor Gürsu, Kestel, İnegöl gibi ilçelerde göç alsa da Yıldırım ilçesi hem Doğu Anadolu, hem Karadeniz gibi bir çok bölgeden göçen insanların mahalle kültürü içerisinde yaşadığı bir bölge.
Yıldırım ilçesini bir kaç kriter açısından inceleyeceğiz ve sonrasında nerede oturulur, kiralar nasıl bu durumlara bakacağız…
Ulaşım
Baştan söylemek iyi olur, Yıldırım ilçesinde doğal gazı, elektriği, suyu olmayan yer yok… Ulaşım konusuna gelirsek, otobüs, minibüs, dolmuş (taksinin 4 kişilik versiyonu) ve raylı sistem Bursaray bulunmakta ki kısacası Yıldırım’dan Bursa’nın en ucuna bile gidebilirsiniz. Bursaray; Kestel ilçesinden başlayarak, Nilüfer’in Görükle mahallesine (Uludağ Üniversitesi) ve Organize Sanayi Bölgesi (Emek mahallesi) olmak üzere çok uzun mesafelere ve merkezi noktalara gidebilmekte ve tek bir bilet ile Bursa’yı doğudan batıya doğru gezmeniz mümkün. Kısacası Bursa’da ulaşım ile ilgili bir probleminiz olmaz…
Sağlık
Yıldırım ilçesi sağlık açısından da hem kamu hem de özel hastaneler ve sağlık merkezleri açısından da oldukça dolu bir ilçedir. Yıldırım’da bulunan kamu hastaneleri; Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, her mahallede olan sağlık ocakları vs… Özel hastaneler; Doruk Yıldırım Hastanesi, Özel Medicabil Yıldırım Hastanesi gibi özel hastane kuruluşları vardır.
Eğitim
Yıldırım’da eğitim açısından bir problem yoktur, klasik olarak hemen hemen her mahallede bulunan okullar, ana okulları, teknik ve anadolu liseleri gibi kısacası okul konusunda pek bir sıkıntı yoktur.
Gezilecek Yerler, Doğal Güzellikler, Yaşam Alanları, Tarih
Yıldırım ilçesi adını aldığı Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’in türbesine, camisine ve külliyesine sahiptir, yine Emir Sultan Hazretleri gibi zamanın en üst aliminin türbesine ev sahipliği yapmaktadır.
Yine Yıldırım’da doğal güzelliklerden şelale olarak Küreklidere Şelalesi, Saitabat Şelalesi gibi harika mesire yerleri bulunmaktadır. Bir zamanlar Kınalı Kar adlı diziye ev sahipliği yapmış olan yüzlerce yıllık Osmanlı Köyü olan Cumalıkızık her yıl milyonlarca kişiyi ağırlamakta. Belediyenin yapmış olduğu Kaplıkaya Cazibe Merkezi gibi özel yerlerin varlığı ile Yıldırım kendi sınırları içerisinde gezilecek görülecek yerlere sahiptir.
Aslında merkez ilçelerde doğal güzellikleri sınırlamak yanlış olur, çünkü merkez ilçelerin birbirleri arasında mesafe çok az olduğu için bir otobüse yada bir minibüse hatta metroya (Bursaray) binen biri bir çok yeri tek vesait ile çok kısa süren yolculukla ulaşabilmekte. Sonuç olarak Merkez ilçeler de var olan doğal güzellikler, kültür – sanat etkinlikleri her üç ilçe içinde erişilebilir seviyededir.
Hava kirliliği, iş olanakları…
Yazımız devam edecektir ama siz soru sormaya başlayabilirsiniz.
Asıl mesleği makine mühendisi olan Emre Seymenler, sahip olduğu bir çok internet sitesi üzerinde de zaman buldukça yazılar yazmaktadır. Arama motoru optimizasyonu konusunda bir çok firma ve kuruluşa hizmet veren Emre Seymenler, SEO konusunda ki yazılarını Prusa Seo isimli sitesinde, periyodik kontrol hizmeti verdiği firması olan Prusa Mühendislik internet sitesinde ise iş ekipmanlarının periyodik kontrolü üzerine yazılar yazmaktadır.