Dünya, tarihinde birçok salgınla, pandemiyle imtihan olmuş ve bugünlere gelmiştir. Bilim kurgu filmlerinde rastlanılan salgın hastalıklar konusu maalesef 2020 yılında dünyanın başına musallat olmuş ve geçtiğimiz 2 yılda halen daha yeni varyantları ile etkisini sürdürmektedir. Böyle zamanlarda insanlar sağlığın ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlamakta ve sağlığına daha fazla önem vermekte…
Sağlık konusu günümüzde oldukça ilerlemiş durumda. Hem modern cihazlar hem de yeni bulunan teknikler ile cerrahi operasyonlar ve tedavi yöntemleri, insan sağlığına hizmet etmek için her zamankinden daha hazır durumda… Bu yazımızda birçok kişinin başına gelen prostat kanseri ve prostat kanseri tedavisinde kullanılan robotik cerrahi yöntemlerinden bahsedeceğiz..
Prostat kanseri tanım olarak, prostat dokusunu meydana getiren bazı hücrelerde anormal seyir görülmesi sonucu tümör yapılarının meydana gelmesi olarak ifade edilebilir. Prostat kanseri, prostatın sadece bir kısmından olabileceği gibi birden çok kısmından da gelişme gösterebilmektedir. Prostat kanserini rakamlarla ifade etmek gerekirse, dünya üzerinde her 3 dakikada bir kişiye prostat kanseri tanısı konmaktadır ve erkek hastalarda akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser tipi olarak ifade edilen bu kanser, her 5 erkekten bir tanesinde yaşamı boyunca prostat kanserine yakalanma riski bulunmaktadır.
Görüldüğü gibi prostat kanseri hiçte azımsanmayacak bir kanser türüdür ve neyseki bu konuda da modern tıbbın nimetlerinden faydalanmak son derece kolay.
Robotik Prostat Ameliyatı
Prostat kanseri tedavisinde 90’lı yıllarda laparoskopi yöntemi oldukça sık kullanılan bir cerrahi yöntem olarak öne çıkmaktaydı. Oldukça ince boruların karın boşluğuna takılmasından sonra, özel aletler yardımıyla yapılmak istenilen cerrahi operasyon hasta üzerinde gerçekleştirilmekteydi. Daha sonra bu yöntemin bir ileri aşaması olan robot yardımcı laparoskopi 2000’li yıllardan sonra çok fazla kullanılmaya başlanmıştır. Robot yardımlı laparoskopik cerrahi operasyonları, esnek robot kolların varlığı ile küçük alanlarda çok daha iyi iş çıkarabilmekte ve dokuların daha ayrıntılı görünmesi sebebiyle daha az kanama meydana gelmektedir. Robotik kolların fonksiyonelliği sayesinde dikiş atma operasyonları bile oldukça kolay ve başarılı olmaktadır.
Robot yardımlı laparoskopik cerrahinin en sık kullanıldığı alanlardan birisi de üroloji branşıdır. Bugün tüm dünyada prostat ve böbrek kanseri ameliyatları robot yardımlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyatlarda kullanılan robota daVinci Robotik Sistem denmektedir ve gerçekleştirilen robotik prostat ameliyatına “robotik radikal prostatektomi” denmektedir.
Holep Ameliyatı
Holep ameliyatı, iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde lazer teknolojisinin kullanıldığı modern bir cerrahi tedavi yöntemidir. Kapalı bir ameliyat olan holep ameliyatında prostat dokusu tamamen dışarı çıkartılabilmektedir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer oldukça güzel sonuçlar veren bir cerrahi operasyondur. Prostat ameliyatlarında altın standart olarak kabul edilen bir tedavi yöntemidir. Holep kelimesinin açılımı ise Holmium Lazerle Prostatın Çıkartılması Enüklasyonu olmaktadır…
Prostat kanserinde robotik cerrahi ve holep yönteminin kullanılmasının birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlar;
- Robotik cerrahi sonrasında hastanede kalış süresi 1 yada 2 gün olmaktadır. Holep ameliyatı sonrasında ise aynı gün yada eğer hasta çok yaşlı ise 1 gün kadar bekletilmektedir.
- Robotik kolların sahip olduğu el bileği hareketleri sayesinde ince dokuların ayrılması ve dikiş atılması oldukça kolaydır.
- Açık cerrahi operasyonlara göre ameliyat sırasında çok az kan kaybı yaşanmaktadır. Ek olarak hastanede kalış süresince çok az ağrı kesici ihtiyacı duyulmaktadır.
- Robotik cerrahi sonrası hastalar 2-3 hafta arasında normal yaşamlarına dönmektedirler.
Hem robotik prostat ameliyatı hem de holep ameliyatı konusunda doktor tecrübesi oldukça önemli olmaktadır. Bursa’da robotik prostat ameliyatı ve holep ameliyatları konusunda en yetkin kişi olarak Prof. Dr. Bülent Oktay, yıllar boyunca yapmış olduğu başarılı ameliyatlar ile Bursa için büyük bir değer oluşturmaktadır. Holep ameliyatı ve robotik prostat ameliyatı hakkında ayrıntılı bilgi ve ameliyat ücretleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Prof. Dr. Bülent Oktay‘ın websitesini inceleyebilirsiniz.
Asıl mesleği makine mühendisi olan Emre Seymenler, sahip olduğu bir çok internet sitesi üzerinde de zaman buldukça yazılar yazmaktadır. Arama motoru optimizasyonu konusunda bir çok firma ve kuruluşa hizmet veren Emre Seymenler, SEO konusunda ki yazılarını Prusa Seo isimli sitesinde, periyodik kontrol hizmeti verdiği firması olan Prusa Mühendislik internet sitesinde ise iş ekipmanlarının periyodik kontrolü üzerine yazılar yazmaktadır.Endüstri.io sitesinde endüstriyel alanlara yönelmektedir.