Boğaziçi Üniversitesi Dünya’da İlk 200 İçinde

Saraç’tan Boğaziçi Üniversitesine tebrik
– Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç:
– “Dünyanın En İyi Üniversiteleri sıralamasında bu yıl ilk 200’e giren ve Türkiye özelinde en iyi dereceyi elde eden Boğaziçi Üniversitesinin başta rektörü olmak üzere, akademik ve idari personelini tebrik ederim”
ANKARA (AA) – Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralamasında ilk 200’e giren Boğaziçi Üniversitesini kutladı.

Saraç, Twitter hesabından, US News & World Report tarafından hazırlanan sıralamada ilk 200’e giren Boğaziçi Üniversitesi için tebrik mesajı paylaştı.

YÖK Başkanı Saraç, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Dünyanın En İyi Üniversiteleri sıralamasında bu yıl ilk 200’e giren ve Türkiye özelinde en iyi dereceyi elde eden Boğaziçi Üniversitesinin başta Rektörü olmak üzere, akademik ve idari personelini tebrik ederim.”

Boğaziçi Üniversitesi, geçen sene 234’üncü sırada yer aldığı US News & World Report listesinde bu yıl 186’ncı sıraya yükselerek Türkiye’den ilk 200’e giren tek üniversite olmuştu.

US News & World Report sitesinin hazırladığı “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralaması 2020 verileri açıklandı. Geçen yılki sıralamada dünyada 234. sıraya yerleşen ve Türkiye üniversiteleri arasında lider konumda yer alan Boğaziçi Üniversitesi, bu yıl 186. sıraya yükselerek Türkiye’nin ‘’En İyi Küresel Üniversitesi’’ ünvanı ile Türkiye’den ilk 200’e giren tek üniversite oldu.

Otuz yıldan bu yana gerçekleşen ve üniversiteleri akademik araştırma performansı, küresel ve bölgesel itibar gibi kriterler üzerinden değerlendiren US World & News Report listesinde bu yıl Türkiye’den 46 üniversite yer aldı. Geçtiğimiz yıl ise değerlendirmeye 27 Türk üniversitesi alınmıştı.

Çin, Güney Kore gibi ülkelerin yer aldığı Asya üniversiteleri arasında değerlemeye alınan 590 üniversite arasında geçen sene 29. sıradayken bu sene 21.sıraya yükselen Boğaziçi Üniversitesi, bu yıl 750 üniversite arasından sıyrılarak Fizik alanında dünyanın en iyi ilk 100 üniversitesi arasına 60. sıradan girdi. Boğaziçi Üniversitesi, geçtiğimiz yıl da Fizik alanında dünyanın en iyi 66. üniversitesi olmuştu.

Clarivate Analytics INcites’ın analizleriyle belirlenen üniversitelerin öncelikli olarak araştırma performanslarına göre değerlendirildiği sıralamada kullanılan 13 değerlendirme ölçütü ve ağırlıkları şöyle:

Global araştırma saygınlığı (%12,5), bölgesel araştırma saygınlığı (%12,5), yayınlar (%10), kitaplar (%2,5), konferans bildirileri (%2,5), normalize edilmiş atıf etkisi (%10), toplam atıflar (%7,5), en çok atıf alanlar arasında %10’a giren yayın sayısı (%12,5), en çok atıf alanlar arasında %10’a giren yayın oranı (%10), uluslararası işbirlikleri (%5), uluslararası işbirlikleri sonucu çıkan yayınlar (%5), en çok atıf alanlar arasında %1’e giren yayın sayısı (%5) ve en çok atıf alanlar arasında %1’a giren yayın oranı (%5) .

Yorum yapın