2. El Araba Almak İçin En Doğru Zaman Ne Zamandır?

2. El araba fiyatları doların yükselmesiyle beraber yükseliş gösterirken herkesin aklında tek bir soru var, araba fiyatları ne zaman düşer.Bu sorunun cevabı için hiç kimse net bir cevap veremez ama dönemsel ve mevsimsel olarak araba fiyatlarının azalma gösterdiği zamanlar vardır ve bu yazımız da sizlere ikinci el araba almak için en uygun zamanları söyleyeceğiz.

Artan şehir nüfusları, toplu taşımalarda yaşanan doluluk, yoldan geçen arabalara uzun uzun baktırmaya başladıysa, artık bir araba alma vaktiniz gelmiş demektir. İnternette ki popüler araba alım-satım sitelerine baktığınız da araç fiyatlarının çok yükseldiğini gördüğünüzde ister istemez bekleme durumuna girersiz. Tabi boş durmamak adına, araba almak için en uygun zaman ne zaman, hangi ayda ikinci el araç alınır gibi aramalar yaparsınız.

En uygun fiyatlara ikinci el araba satın almak için bu zamanlara dikkat ediniz;

  • Araba üreticileri her yıl sonunda Kasım ve Aralık aylarında sıfır araçlarda indirime giderek kampanya yaparlar ve Ocak, Şubat aylarına kadar bu kampanyalar devam, kısacası bu aylarda ikinci el piyasası durgun olur ve rağbet sıfır araçlara olur.
  • İkinci el araç alım-satım işlemlerinin en hareketli olduğu zamanlar; Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır.Yine 2.el oto alım satımlarında canlılık yaz aylarının bitmesiyle Eylül ve Ekim aylarında hareketlenir.
  • Yine ÖTV’ye zam olduğu zamanlarda, yüksek ötv’den kaçan kişiler araba ihtiyaçlarını ikinci el piyasasından karşılamak isteyeceklerdir ve bu da talebin artmasına müteakip fiyatların artmasına neden olacaktır.
  • Uzun bayram tatilleri öncesinde ikinci el oto piyasasında yine hareketlilik olur ve bu da fiyatlara yansır.
  • Oto alım-satım sitelerinde bilinçli yapılan spekülatif hareketler sonrasında tüm ilan sahiplerinin birbirinden görerek fiyat yükselttiği zamanlar ve yine böyle zamanlar da eğer acil ihtiyaç değilse, piyasaların düşmesini beklemek yerinde hareket olacaktır.
  • İkinci el araba almak için uygun zamanlardan birisi de hava şartlarının kötü olduğu zamanlardır. Açık oto pazarlarına istenen müşteriler hava şartlarından dolayı fazla katılım göstermediklerinde fiyatlar istemsiz olarak düşmektedir ve böyle zamanlar 2.el araç alımları için fırsatlar doğurmaktadır.

İkinci el araba fiyatları için genel bir mantık yürütmek istersek, 2018 yılında patlak veren Papaz Brunson krizi nedeniyle dolar/tl kurunda ki artış, yani dolarda ki artık, ithal malların hepsinde olduğu gibi sıfır otomobil piyasasında da artış göstermektedir.Aynı şekilde yedek parçada dışarıdan geldiği için fiyatlarda yine artış söz konusu olacaktır. Kısacası ekonomi piyasalarını takip ederek, Türk Lirasının değer kazandığı zamanlar ikinci el araç fiyatlarının düşeceği zamanlar olacaktır.

2. El Araçlar Neden Pahalı?

İkinci el araç fiyatlarının yüksek olması döviz kurlarında ki artıştan kaynaklanmaktadır. İthal edilen araçlar dolarla yada euro ile ithal edildiği için dövizin yükseldiği anlarda sıfır araç fiyatlarına zam gelmekte ve sıfır araçlara kıyaslanarak belirlenen ikinci el otomobil fiyatları da yükseliş göstermektedir.

Otomobil fiyatlarını neler etkiler?

  • ÖTV destekleri sıfır araç alımlarına olumlu bir etki gösterir, desteklerin bittiği dönemler de ise tüketiciler araba ihtiyaçlarını ikinci el araç piyasasından karşılar.
  • Filo kiralama firmalarının, yeni sıfır araç almamaları ve kirada ki araçların sürelerini uzatmaları, piyasada ki ikinci el araç sayısında azlığa neden olur ve bu da fiyatların artmasına sebep olur.

Araba fiyatları düşer mi, düşerse ne zaman düşer?

Dolar fiyatları 6,20 yada 6,40 gibi bir rakamlara çıkması halinde otomobil fiyatlarında yükselmeler görülür. Devletin hurda teşviğini 10000 Türk Lirasından 15000 liraya çıkarması fiyatlarda 5000 liralık bir düşüşe neden olmuştur.

Otomobil fiyatlarının düşmesine yada yükselmesine neden olan bir diğer faktör ise mevduat faizleridir. 200000 Türk lirası olan biri mevduat faizine parasını koyduğunda yılda 50000 lira gelir elde etmekte. Bu getiriyi ev alarak yada araba alarak elde edemeyeceği için tercihler mevduat faizinden yana olmakta ve bu da piyasalarda ki durgunluğa neden olmakta.

Araba fiyatlarında düşmenin olabilmesi için, enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesi, bunu takip eden faizlerin düşmesi böylelikle de döviz kurlarının aşağı yönlü olması neticesinde sıfır araç fiyatlarında artış olmayacaktır, bu da ikinci el fiyatlarının baz alınması neticesiyle ikinci el piyasasında düşme yani araba fiyatlarında düşüşe neden olacaktır.

Araba fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini anlayabilmek için, Ötv zamları yada destekleri, kdv zamları yada destekleri, hurda teşvikleri, filo kiralama firmalarının sıfır araç alımları, döviz kurları hareketleri, enflasyon, mevduat faiz oranları gibi parametrelerde ki değişimler önemli olacaktır.

2.El Oto Piyasasında En Çok Satılan 10 Araba Markası

  1. Renault
  2. Volkswagen
  3. Ford
  4. Fiat
  5. Opel
  6. Mercedes-Benz
  7. BMW
  8. Hyundai
  9. Peugeot
  10. Toyota

İlk 10 Markanın En Çok Satan Araba Modelleri

  1. Volkswagen Passat
  2. Ford Focus
  3. Renault Clio
  4. Opel Astra
  5. Toyota Corolla
  6. BMW 3 Serisi
  7. Hyundai Accent
  8. Fiat Linea
  9. Mercedes C Class
  10. Peugeot 301

Sıfır araç piyasalarında 2019 yılının ilk 8 aylık döneminin 2018 yılına göre %46 daraldığı, ikinci el araç piyasasının ise geçen seneye göre %1,3 büyüdüğü belirlenmiştir.

Yukarıda verilenlere göre ikinci el araç alım satımlarınız da doğru zamanı belirlemek için bu verileri kullanabilirsiniz.

Yorum yapın